De NIWO Vergunning ZZP: Een Complete Gids

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers) vormen een steeds groter deel van de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel ZZP’ers werken in diverse sectoren, waaronder de transportsector. Voor deze groep is het essentieel om te weten dat ze mogelijk een NIWO vergunning zzp nodig hebben om legaal hun beroep uit te oefenen. In dit artikel behandelen we wat een NIWO-vergunning is, waarom het belangrijk is, en hoe ZZP’ers in de transportsector deze vergunning kunnen verkrijgen.

Wat is een NIWO-vergunning?

De NIWO, de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, is de instantie in Nederland die vergunningen uitgeeft voor het beroepsgoederenvervoer over de weg. Deze vergunning is vereist voor bedrijven die goederen willen vervoeren met voertuigen waarvan het laadvermogen meer dan 500 kg bedraagt. Dit geldt zowel voor nationaal als internationaal vervoer.

De NIWO-vergunning is bedoeld om de kwaliteit van het beroepsgoederenvervoer te waarborgen en ervoor te zorgen dat bedrijven die in deze sector opereren, voldoen aan bepaalde wettelijke en professionele eisen.

niwo vergunning zzp

NIWO vergunning zzp geregeld voor een vaste prijs. 

Vraag direct een offerte aan!

Ontvang binnen enkele uren een geheel vrijblijvend offerte! We kunnen zeer snel schakelen. Binnen 24 uur geregeld!

 

Snel schakelen en direct regelen? 

Bel of mail ons. We helpen je graag verder!

Waarom is een NIWO-vergunning belangrijk?

Een NIWO-vergunning is van cruciaal belang om verschillende redenen:

 1. Wettelijke Vereisten: Zonder deze vergunning is het illegaal om goederen te vervoeren met voertuigen boven een bepaald gewicht. Dit kan leiden tot hoge boetes en juridische problemen.
 2. Professionele Standaard: Het hebben van een NIWO-vergunning toont aan dat je voldoet aan de professionele normen en eisen die gesteld worden aan transportbedrijven. Dit kan je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid verhogen bij klanten.
 3. Toegang tot Europese Markt: Met een NIWO-vergunning kun je niet alleen nationaal maar ook internationaal opereren. Dit opent de deur naar een bredere markt en meer zakelijke kansen.

De NIWO-vergunning voor ZZP’ers

Hoewel de NIWO-vergunning vaak geassocieerd wordt met grotere transportbedrijven, is het belangrijk te benadrukken dat ook ZZP’ers in deze sector een dergelijke vergunning nodig kunnen hebben. Als ZZP’er ben je vaak verantwoordelijk voor alle aspecten van je onderneming, inclusief het voldoen aan wettelijke eisen zoals de NIWO-vergunning.

Welke NIWO vergunning heeft de ZZP’er nodig?

ZZP’ers die beroepsmatig goederen vervoeren met een voertuig waarvan het laadvermogen meer dan 500 kg bedraagt, hebben een NIWO-vergunning nodig. Dit geldt voor transport zowel binnen Nederland als over de grens.

Voorwaarden voor het Krijgen van een NIWO-vergunning

Om in aanmerking te komen voor een NIWO-vergunning, moet je als ZZP’er voldoen aan een aantal voorwaarden:

 1. Vakbekwaamheid: Je moet beschikken over een getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg. Dit certificaat kun je behalen door het afleggen van examens die worden georganiseerd door de Stichting Examenkamer.
 2. Betrouwbaarheid: Je moet aantonen dat je betrouwbaar bent. Dit houdt in dat je geen strafblad mag hebben voor ernstige overtredingen, zoals fraude.
 3. Financiële Draagkracht: Je moet financiële zekerheid kunnen aantonen. Dit betekent dat je voldoende financiële middelen moet hebben om je bedrijf te runnen. De NIWO stelt een minimumbedrag vast dat je als vermogen moet hebben, afhankelijk van het aantal voertuigen dat je gebruikt.
 4. Vestigingseis: Je moet een werkelijke en duurzame vestiging in Nederland hebben. Dit betekent dat je een fysiek adres moet hebben waar je bedrijf gevestigd is en waar je bedrijfsadministratie wordt gevoerd.

Voordelen van de NIWO vergunning voor ZZP’ers

Hoewel het verkrijgen van een NIWO vergunning enige moeite en kosten met zich meebrengt, zijn de voordelen aanzienlijk:

 1. Legale Operatie: Met een NIWO vergunning kun je legaal opereren, waardoor je boetes en juridische problemen vermijdt.
 2. Betrouwbaarheid: Een vergunning toont aan dat je voldoet aan hoge professionele normen, wat je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid bij klanten verhoogt.
 3. Zakelijke Kansen: Met een NIWO vergunning kun je zowel nationaal als internationaal opereren, wat je toegang geeft tot een grotere markt en meer zakelijke kansen.

Aanvraagproces voor de NIWO vergunning

Het aanvraagproces voor een NIWO vergunning ZZP bestaat uit meerdere stappen. Hieronder geven we een overzicht van het proces:

 1. Voorbereiding: Verzamel alle benodigde documenten. Dit omvat je getuigschrift van vakbekwaamheid, een verklaring omtrent gedrag (VOG), financiële overzichten, en bewijs van vestiging.
 2. Aanvraag Indienen: Dien je aanvraag in bij de NIWO. Dit kan online via de website van de NIWO. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bijvoegt.
 3. Beoordeling: De NIWO beoordeelt je aanvraag. Dit proces kan enkele weken duren. Tijdens deze fase kan de NIWO aanvullende informatie of documenten opvragen.
 4. Beslissing: Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je je NIWO vergunning. Mocht je aanvraag worden afgewezen, dan kun je in beroep gaan tegen deze beslissing.

Kosten van de NIWO vergunning voor de ZZP’er

Het verkrijgen van een NIWO vergunning brengt kosten met zich mee. De kosten bestaan uit een eenmalig bedrag voor de aanvraag en jaarlijkse bijdragen. De tarieven kunnen variëren, dus het is raadzaam om de actuele tarieven te raadplegen op de website van de NIWO.

Veelgestelde Vragen over de NIWO vergunning ZZP

1. Is een NIWO vergunning verplicht voor alle ZZP’ers in de transportsector?

Niet alle ZZP’ers hebben een NIWO vergunning nodig. Alleen ZZP’ers die goederen vervoeren met voertuigen waarvan het laadvermogen meer dan 500 kg bedraagt, zijn verplicht een NIWO vergunning te hebben.

2. Hoe lang duurt het om een NIWO vergunning ZZP te krijgen?

Het kan enkele weken duren voordat je aanvraag is beoordeeld en goedgekeurd. Het is raadzaam om de aanvraag tijdig in te dienen om vertragingen te voorkomen.

3. Wat gebeurt er als ik als ZZP’er zonder NIWO vergunning werk?

Werken als ZZP’er zonder NIWO vergunning kan leiden tot hoge boetes en juridische problemen. Bovendien kan het leiden tot reputatieschade en verlies van klanten.

4. Kan ik mijn NIWO vergunning verliezen?

Ja, de NIWO kan je vergunning intrekken als je niet meer voldoet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld als je niet meer financieel draagkrachtig bent of als je strafrechtelijke overtredingen begaat.

5. Moet ik mijn NIWO vergunning verlengen?

Ja, je moet jaarlijks een bijdrage betalen om je NIWO vergunning te behouden. Daarnaast moet je regelmatig kunnen aantonen dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Alles over NIWO vergunning verlengen.

NIWO vergunning aanvragen?

Wil jij een vergunning aanvragen? Of wil je jouw vergunningen uitbreiden? We hebben het allemaal voor je uitgelegd.

> lees meer

NIWO vergunning verlengen?

Na 5 jaar moet je weer je vergunning verlengen. Bekijk hoe je dit het snelst kan regelen, zodat je weer verder kan.

> lees meer

Vermogensopstelling NIWO

Je dient zowel voor het aanvragen of verlengen van je NIWO vergunning een zogenoemde vermogensopstelling in te leveren.

> lees meer

 

NIWO en kredietwaardigheid

Je bent verplicht om de kredietwaardigheid aan te tonen richting de NIWO. Wat is het en hoe kan je dit regelen?

> lees meer

 

Offerte verklaring NIWO aanvragen?

Wil je de verklaring kredietwaardigheid laten regelen. Vraag direct een geheel vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen

NIWO en de NOAB verklaring

Je dient minimaal € 9.000 aan vermogen te hebben. Ook dien je een NOAB verklaring te overhandigen.

> lees meer

Oktay Dedek
Oktay Dedek
25/04/2023
Goeie en snelle service
Lia Van Luijt
Lia Van Luijt
28/02/2023
fijn bedrijf werkt snel komt alle afspraken super na
Kelly Aarts
Kelly Aarts
14/01/2023
Snel. Makkelijk. Goed geregeld.
Fam Brocken
Fam Brocken
01/07/2022
Fijn en snel geholpen!
Mohammed Akkari
Mohammed Akkari
08/06/2022
Gebruik gemaakt van de diensten van MANDS voor een "NIWO-verklaring." Vriendelijke, vlotte en persoonlijke dienstverlening. Ik ben tevreden en zou het aanraden.
Yunus Ulgen
Yunus Ulgen
08/02/2022
Vorige week aanvraag ingediend voor vergunning exploitatie en binnen enkele dagen documenten ontvangen. Duidelijk uitleg vriendelijk en behulpzaam.

Ondernemen is jouw ding; Boekhouden iets minder. Logisch.

Daarom zijn wij er. We helpen je graag verder.

Start een gesprek

010 – 818 32 63

Contact

Goudsesingel 249

3031 EL Rotterdam

made with ♥ in Rotterdam